گیاه کینوا چیست؟
این گیاه بومی کشورهای آمریکای جنوبی مانند بولیوی، شیلی و پرو است و به دلیل مواد مغذی زیادی که دارد اهمیت بسیاری در میان مردم پیدا کرده است.
پروتئین، منیزیم، فیبر، پتاسیم، آهن، کلسیم، فسفر، ویتامینهای گروه ب، ویتامین ای و آنتی اکسیدانها از جمله موادی هستند که به وفور در دانههای این گیاه وجود دارند. کینوا یکی از معدود گیاهان خوراکی است که همه ۹ آمینو اسید ضروری بدن را دارد.
مهمترین فواید کینوا
این گیاه گلوتن ندارد و به همین دلیل به افرادی که به دنبال غذاهای بدون گلوتن هستند، پیشنهاد میشود. گلوتن نام پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت میشود و برخی از افراد به آن حساسیت دارند.
پروتئین بالا و کالری کم باعث شده است این گیاه در بین ورزشکاران ارزش زیادی پیدا کند. این گیاه به دلیل فیبر بالا باعث سیری طولانی مدت میشود. یکی از مهمترین خواص دانه کینوا این است که میتواند انرژی مورد نیاز بدن را هم تأمین کند.
لاغر شدن از مزایای مصرف کینوا
شاخص گلوکز بالا یکی از عواملی است که گرسنگی را بیشتر میکند و منجر به چاقی میشود. مصرف مواد غذایی با شاخص گلوکز بالا ابتلا به بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ را نیز افزایش میدهد. شاخص گلوکز کینوا ۵۳ است که از اعداد کم این بازه محسوب میشود. البته فراموش نکنید که این ماده خوراکی برای رژیم غذایی با کربوهیدرات کم توصیه نمیشود.
بر اساس مطالعات کینوا میتواند در کنترل قند خون بالا هم مؤثر باشد و به همین دلیل برای افراد دیابتی مناسب است.
داشتن پروتئین بالا
پروتئین از آمینو اسید ساخته شده است. ۹ نوع آمینو اسید به عنوان آمینو اسیدهای ضروری بدن شناخته میشوند که بدن قادر به تولید آنها نیست و باید از طریق رژیم غذایی دریافت شوند. اگر یک ماده غذایی حاوی هر ۹ آمینو اسید ضروری باشد، به عنوان یک منبع غنی و کامل از پروتئین شناخته میشود.
کینوا یکی از معدود گیاهانی است که همه آمینو اسیدهای ضروری بدن را دارد و به همین دلیل یک منبع مفید و غنی از پروتئین به شمار میرود. مصرف این گیاه برای گیاهخواران هم مفید است و پروتئین بالای آن میتواند جایگزین گوشت حیوانی باشد.
خواص آنتی اکسیدانی
کینوا حاوی آنتی اکسیدانهای گیاهی به نام فلاونوئید است که مزایای بسیاری بر سلامتی انسان دارند.
منبع غنی از فیبر
کینوا بیشتر از دانههای غلات فیبر دارد. زمانی که فیبر زیادی از طریق مواد خوراکی وارد دستگاه گوارش میشود، به راحتی در جریان حرکتی این سیستم قرار میگیرد و در حین عبور مواد سمی را با خود از بدن دفع میکند.
فیبر همچنین به اسیدهای کبد متصل میشود و میتواند باعث کاهش کلسترول بد خون شود.
ریز مغذیها
کینوا غنی از منیزیم است و به همین دلیل التهاب رگهای خونی را کاهش میدهد و برای عملکرد آنزیمهای بدن ضروری است.
منگنز زیاد موجود در این گیاه، سلولهای بدن و گلبولهای قرمز را در مقابل رادیکالهای آزاد مصون میکند. این ماده هم برای عملکرد صحیح بسیاری از آنزیمها ضروری است.
ریبوفلاوین یا ویتامین ب ۲ در این دانه، سطح انرژی بدن را بالا میبرد و برای عملکرد مناسب آنزیمهای بدن نیز ضروری است. بعضی گفتهها حاکی از آن است که ریبوفلاوین موجب کاهش سردرد و میگرن میشود.
طرز پخت کینوا
دانههای کینوا تا حدودی مانند برنج پخته میشوند. کافی است یک پیمانه از آنها را با دو برابر آب درون قابلمه بریزید و به مدت ۱۵ دقیقه روی شعله ملایم قرار دهید تا آب آن تمام شود.
میتوانید از روغن زیتون، آب لیمو یا نارنج و ادویه هم برای طعم بهتر استفاده کنید. همچنین میتوانید برای بهتر شدن طعم کینوا به جای آب ساده، از آب مرغ یا گوشت استفاده کنید.
برای آن که دانه کینوا بافت خود را از دست ندهد و له نشود، میتوان حجم معین آب را در چند مرحله به قابلمه اضافه کرد. علاوه بر این میتوانید از این گیاه در تهیه سالاد، کتلت، برگر، سوپ کینوا و دیگر غذاها هم استفاده کنید.